söndag 9 september 2007

Diary of a mad black woman


Storyn i korta drag: Charles (Steve Harris) och Helen (Kimberly Elise) verkar leva i ett lyckligt äktenskap. Charles är en framgångsrik och prisbelönt advokat och tillsammans lever de ett liv i lyx. Allt vore perfekt om inte ytan vore just bara yta. Som en blixt från klar himmel finner sig Helen plötsligt utslängd från sitt hem och ersatt av en annan kvinna. Var tar man vägen efter 18 års äktenskap med en man som gjort allt för att avskärma en från sin familj? Har man en mormor (Tyler Perry) med pistol och känsla för att skipa rättvisa så är svaret ganska självklart: hem till Madea!

Övriga skådespelare: Shemar Moore, Cicely Tyson, Tamara Taylor

Regi: Darren Grant

Jag såg filmen på: DVD

Min kommentar: Som alltid när det gäller Tyler Perrys produktioner så blandas humor och allvar på ett ganska härligt sätt. På samma sätt finns det också flera tydliga och angelägna budskap. I Diary of a mad black woman är det framförallt dessa fem:
1. För att bli verkligt lycklig är det en nödvändighet att kunna förlåta även det som egentligen inte går att förlåta.
2. Låt ingen annan än du definiera vem du är. När du ger upp delar av din identitet för att passa bättre in i någon annans liv har du förlorat dig själv.
3. Man vet att man har förlåtit först när man har tillfälle att hämnas men väljer att låta bli därför att man helt enkelt inte har behov av det längre.
4. Ingen är felfri. Vi gör alla fel men förtjänar alla en ny chans - alla gör fel men ingen är fel.
5. Det är läskigt att utvecklas och gå framåt i livet. Rygga inte tillbaka från det som kan ge dig lycka för att du är rädd eller för att det gamla invanda känns tryggare. Det är värt att ta risker i livet, först då kan vi finna större lycka än vi trott var möjligt.

Det finns mycket budskap och mycket humor men den där riktiga glöden i humorn och djupet i allvaret som fanns i Madea's family reunion saknas här. Jag har dessutom lite svårt att verkligen känna kärlekshistorian mellan Helen och Orlando, det känns helt enkelt inte trovärdigt.

Vackraste repliken: "When somebody hurts you they take power over you, if you don't forgive them then they keeps the power. Forgive him baby and after you forgive him, forgive yourself."

Mitt betyg: 3

Läs mer om filmen...
Se trailer

Inga kommentarer: