tisdag 11 september 2007

Redemption: The Stan Tookie Williams Story


Storyn i korta drag: Stan "Tookie" Williams (Jamie Foxx) är en verklig värsting. Hela hans liv har kantats av grovt våld och kriminalitet och han är grundare av det fruktade "Crips L.A. street gang". När han nu sitter dödsdömd i ett av USAs mest välbevakade fängelser blir han kontaktad av journalisten Barbara Becnel (Lynn Whitfield) som vill göra hans livs historia till en bok. Under resans gång växer en osannolik vänskap fram, en vänskap som tillsammans med Stans nyfunna tro gör honom ångerfull och i behov av att göra bot och bättring - en resa som leder fram till den osannolika Nobelpris-nomineringen. Baserat på en verklig händelse.

Övriga skådespelare: CCH Pounder

Regi:Vondie Curtis-Hall

Jag såg filmen på: DVD

Min kommentar: Jamie Foxx är helt klart en av vår tids största karaktärsskådespelare. Han är verkligen Stan "Tookie Williams". Även Lynn Whitfield är helt suverän i den här filmen, liksom alla andra projekt hon ger sig in i. Det är en oerhört stark historia det här och den väcker många frågor. Finns det verkligen förlåtelse för allt? Kan alla förändras? Förtjänar alla verkligen en ny chans? På många sätt en ganska rå film, men oj vad den väckte många tankar! Foxx och Whitfields prestationer och deras samspel är solklart värt minst en fyra men, nja: som helhet räcker det nog inte fullt så långt. Dock en mycket sevärd film, om inte annat som ett starkt inlägg i dödsstraffsdebatten.

Vackraste repliken
: "You come here and you attack me in the name of God? This is not God! I'm not hearing God's voice. God is not about hate and revenge; God is about forgiveness and repentance."

Mitt betyg: 3

Läs mer om filmen...

Inga kommentarer: